Contact details

Latest news

facebook

Facebook bygger sitt andra datacenter i Luleå

Mar 6th, 2014   Press release


Mindre än ett år efter att Facebooks första datacenter i Luleå invigdes offentliggör nu bolaget att de startar bygget av ett andra datacenter i inom kort. Den andra byggnaden kommer ligga i anslutning till den befintliga och vara i framkant när det gäller teknik och energieffektivitet.

– När Facebook valde att bygga sitt första Europeiska datacenter i Luleå var det en historisk början på en ny digital industriera för oss och dagens besked att de fortsätter satsa innebär att ett nytt kapitel börjar skrivas, säger Matz Engman, VD på Luleå Näringsliv.

Valet av region att etablera sig i gjordes ursprungligen efter att Facebook undersökt olika alternativ i hela Europa. Efter en omfattande process kom bolaget fram till att Luleå hade den bästa helhetslösningen, med ett klimat väl lämpat för naturlig kylning, tillgången till förnyelsebar energi, stabilt elnät, bra mark, välutbildad arbetskraft och ett skickligt och engagerat företagsklimat.

I en bloggpost idag skriver Facebook att omkring 800 personer har arbetat med den första anläggningen varav 90 fast anställda. Sedan Facebook valde att etablera sig i Luleå under hösten 2011 har infrastrukturinvesteringar beslutats som fördubblar kapaciteten förinternettrafik till och från Sverige. Byggbolaget NCC har också skapat en särskild division med expertis för datacenterkonstruktion baseradi Luleå och tre ledande supportföretag för datacenter har etablerat kontor i regionen. Luleå Science Park har fått 25 % ökning av nya företag.

Luleå är en del av initiativet The Node Pole som samlar Boden, Piteå och Luleå samt lokala företag som för att locka fler internationella investeringar i regionen.  Namnet ska återspegla regionens nordliga position och det faktum att platsen är en knytpunkt för datatrafik i hela Europa. Bland annat har Google beslutat att köpa svensk vindkraft till sitt datacenter på andra sidan Bottenviken och för en månad sedan offentliggjorde KnC Miner arbetar för fullt med att etablera ett megadatacenter i Boden. Det datacentret ska vara i full drift inom de närmsta månaderna och beräknas initialt kräva 10 MW elförsörjning samt ge ett 30-tal årsarbetstillfällen på orten.

–  Den senaste tidens etableringar med dagens besked som färskaste exempel bekräftar vår tes att vår region här uppe är optimal för den här typen av verksamhet, säger Erik Lundström som nyligen tillträtt som VD på The Node Pole.

Luleå har sina rötter i massa-, gruv- och stålindustrin, som fortfarande är viktig för regionen. Basindustrins hårda krav på elförsörjning har under åren skapat ett driftsäkert och beprövat högspänningsnät som nu är en stor konkurrensfördel i kampen om framtidens industrier. Staden ligger på samma breddgrad som Fairbanks i Alaska och tillhör den kallaste delen av Sverige. Kylan har varit en nyckelfaktor bakom Facebooks val av plats.

I bloggposten skriver Facebook följande:

“The announcement of Luleå 2 should be seen as a further endorsement of the skills, talent and vision of the people of Luleå and Sweden. The city and the country have positioned themselves as leaders in the data center industry and they are rightly gaining global recognition.

Together with our friends in Luleå we will continue working on Facebook’s mission; to give people the power to share and make the world more open and connected.”

Läs hela bloggposten Starting work on Luleå building 2 här.

För mer information eller kommentarer, kontakta:

Matz Engman, VD Luleå Näringsliv
matz.engman@luleanaringsliv.se
+46(0)70-277 50 50
Erik Lundström, VD The Node Pole
erik@thenodepole.com
+46(0)70-240 24 40

For press images:

http://www.flickr.com/photos/thenodepole/6298967536/in/set-72157627895079825