Contact details

Latest news

Facebook bygger sitt första Europeiska datacenter i Luleå

Oct 25th, 2011   Press release


Idag offentliggör Facebook att bolaget kommer bygga sitt tredje egna datacenter i Luleå. Datacentret blir bolagets första i Europa och kommer serva över 800 miljoner Facebookanvändare.

– Vi har undersökt alternativ i hela Europa och efter en omfattande process kom vi fram till att Luleå hade den bästa helhetslösningen, med ett klimat väl lämpat för naturlig kylning, tillgången till ren energi, bra mark, välutbildad arbetskraft och ett skickligt och engagerat företagsklimat, säger Tom Furlong, ansvarig för nyetableringar på Facebook.

Facebook är den största sociala mediesajten i världen, med över 800 miljoner användare. Datacentret blir det största i sitt slag som någonsin byggts i Europa och det nordligaste i världen av den här storleken.

Datacentret i Luleå kommer bestå av tre serverhallar med en area på 28 000 m2 vardera. Byggprocessen inleds omedelbart. Den första serverhallen ska vara i drift om ett år och hela anläggningen väntas vara klar 2014. Omkring 300 årsarbetstillfällen kommer att skapas de första tre åren.

Under de senaste två åren har kommunen, Luleå Näringsliv och Invest Sweden arbetat hårt för att få till stånd Facebooks etablering i Luleå, som blir en milstolpe i stadens historia.

– Det här är den största enskilda investeringen i Luleå sedan stålverket bildades 1940. Det här är början på en helt ny industriera för hela vår region, som i och med etableringen blir en nod för datatrafik i hela Europa, säger Karl Petersen, kommunalråd i Luleå som själv har över 1,350 vänner på Facebook. Stål- och gruvindustrin innebär otroligt mycket för Luleå. Nu kan också en ny digital era inledas

– Luleå kommun, Näringsdepartementet och Invest Sweden har varit övertygande under hela processen och hjälpt oss att fatta det här beslutet. Vi ser fram emot att bli en del av lokalsamhället och arbeta tillsammans med Luleå för att ge snabbare, mer tillförlitlig och robust service till människor runt om i världen som förlitar sig på Facebook för att hålla kontakten med vänner och dela information, fortsätter
Tom Furlong.

Kylan och elen avgörande

Luleå ligger på samma breddgrad som Fairbanks i Alaska och tillhör den kallaste delen av Sverige. Kylan har varit en nyckelfaktor bakom Facebooks val av plats. I regionen finns lättillgänglig naturlig kyla i luften som behövs för att hålla nere temperaturen i serverhallarna.

Luleå har sina rötter i massa-, gruv- och stålindustrin, som fortfarande är viktig för regionen. Basindustrins hårda krav på elförsörjning har under åren skapat ett driftsäkert och beprövat högspänningsnät som nu är en stor konkurrensfördel i kampen om framtidens industrier.

Facebook sätter Luleå på världskartan

Investeringarna i datacenter världen över är 2010-2011 omkring 200 miljarder kronor och beräknas växa till 230 miljarder under de kommande 12 månaderna (DCD Industry Census 2011). Utvecklingen drivs av att alltmer av både företag och privatpersoners data ligger i stora datahallar – det så kallade molnet – snarare än som förr på hårddiskar på lokala datorer och servrar.

Facebook sätter regionen på världskartan som i och med etableringen blir en nod för datatrafik i hela världen. Luleå kommer att marknadsföras som The Node Pole när fler aktörer i branschen bearbetas. Namnet ska återspegla regionens nordliga position och det faktum att platsen nu blir en knytpunkt för datatrafik i hela Europa.

– Vi hoppas att andra globala företag ser vår regions inneboende kvaliteter och väljer att följa i Facebooks fotspår i framtiden. Vi vill bli ett riktmärke, en pol, för högteknologisk och energikrävande verksamhet. De har gjort en metodisk undersökning platser i hela Europa och kom fram till att Luleå var den allra bästa, avslutar Karl Petersen.

För mer information eller kommentarer, kontakta

Kjell Hjelm, presskoordinator för Facebook
kjell@helm1.se
+46(0)70 897 26 08

Matz Engman, VD Luleå Näringsliv
matz.engman@lnab.se
+46(0)70-277 50 50

Karl Petersen, Kommunalråd Luleå (S)
karl.petersen@lulea.se
+46(0)70-629 40 41

Facebook facts

  • Folk spenderar over 700 billioner minuter per månad på Facebook Facebook har över 690 billioner sidvisningar per månad
  • Det finns över 900 millioner pages, grupper, event och community-sidor på Facebook
  • Användare laddar upp 100 miljoner foton varje dag
  • Varje månad delas över 30 biljoner inlägg med information
  • 700 statusuppdateringar görs varje sekund
  • Mer än hälften av alla Facbookanvändare återvänder till sidan varje dag
  • Facebook har over 200 miljoner mobilanvändare varje månad

About Facebook

Founded in February 2004, Facebook’s mission is to give people the power to share and make the world more open and connected. Anyone can sign up for Facebook and interact with the people they know in a trusted environment. Facebook is a privately held company and is headquartered in Palo Alto, Calif.

Ladda ner pressmeddelandet som PDF